Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1996 ως επαγγελματική οργάνωση. Στόχος της η εκπροσώπηση των βιομηχανιών που παράγουν κομπόστες φρούτων (κυρίως ροδάκινο, αλλά και αχλάδι, βερίκοκο, φρουτοσαλάτα). Σήμερα, η ΈΚΕ εκπροσωπεί 15 βιομηχανίες μεταποίησης που παράγουν εκτός από τις κομπόστες που προαναφέραμε απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου, αλλά και κατεψυγμένο κύβο φρούτων. Οι εγκαταστάσεις των βιομηχανιών αυτών βρίσκονται στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας. Προμηθεύονται φρούτα από τους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Πιερίας, Λάρισας, Αργολίδας και Κορινθίας. Περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες παράγουν αυτά τα προϊόντα, ενώ στις βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, που πραγματοποιούν πάνω από 600.000 ημερομίσθια διασφαλίζοντας και την αντίστοιχη κοινωνική ασφάλιση. Τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σχεδόν στο σύνολό τους (ποσοστό πάνω από το 98% παραγωγής). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη χώρα συναλλάγματος που κυμαίνεται ανάμεσα σε 300 και 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου.